24 Kasım 2012 Cumartesi

Bond’un telefonu Sony Xperia Ion


Sony’nin en yeni akıllı telefonlarından Xperia Ion’a olan ilgi, James Bondserisinin son filmi Skyfall’un gösterime girmesi ile birlikte adeta patlama yaptı.  
akakce.com’un verilerine göre, Sony Xperia Ion’un ürün sayfasının gösterim sayısı, filmin vizyona girdiği gün yüzde 33 oranında, bir hafta içinde ise yüzde 1.000 oranında artış kaydetti. Son bir haftayı kapsayan verilere göre, Xperia Ion’un en çok karşılaştırıldığı telefon Samsung Galaxy S3 oldu.

Sony'nin 4.55 inçlik Xperia'sını inceledik.

Bildiğiniz gibi Sony, diğer markalar 4.3 inçin üzerine çıkmasına rağmen en büyük ekranlı akıllı telefonunu Xperia S olarak belirlemişti. Xperia S, 4.3 inç boyutuna sahipti. 2012'nin başlarında piyasaya çıkan bu telefon, artan ekran boyutu ihtiyacını karşılamak için geri döndü diyebiliriz. Tabii ki Xperia Ion ile.

Her zamanki gibi, bambaşka bir tasarım

Sony Xperia Ion, her Xperia'da olduğu gibi alışılmışın dışında bir tasarım ile karşımıza çıkıyor. Xperia S gibi uç noktalara gitmese de, hoş görünen bir cihaz haline getirilmiş. Üst ve alt tarafın plastikten yapılmış olmasına karşın, arka yüzeyi fırçalanmış alüminyumdan üretilmiş. Ön yüzeyde ise dikkat çeken herhangi bir şey yok.
Fiziksel tuşların hepsi, cihazın sağ tarafına yerleştirilmiş. Tuşlar genel olarak rahat bir kullanım vaat ediyor olsa da, sesi yükseltme ve düşürme tuşlarının biraz fazla küçük olması, ufak çaplı rahatsızlığa sebep olabilir. Ayrıca, anlam veremediğimiz bir şekilde Sony, ön panelde yer alan tuşlarında değişikliğe gitmiş. Normalde Geri - Ana Sayfa - Menü düzenindeki tuşlar gitmiş, HTC'nin henüz kurtulduğu, arama butonunun da dahil olduğu düzene geçiş yapmış. Bu noktada Sony'nin daha büyük dokunmatik tuşlara yer vermesi gerektiğini düşünüyorum.

Bu sefer Android 4.0

Sony Xperia Ion, içerisinde Android 4.0 yüklü olarak geliyor. ICS'ye geçişte bir hayli geride kalan Sony'nin, direk olarak ICS yüklü olarak gelen ilk telefonu ünvanını alıyor Xperia Ion. Android 4.0'ın avantajlarından faydalanan Sony, Timescape arayüzünü oldukça güzel bir şekilde güncellemeye aktarmış. Aktarmanın yanı sıra, ekstra özellikler de getirmiş. Örneğin artık müzik uygulaması yerine direk olarak Walkman uygulaması yer alıyor. Arada çok bariz farklar olmasa da, yine de ufak çaplı geliştirmelere gidilmiş.
Sony'nin Timescape arayüzü, pek çok incelememizde bahsettiğimiz gibi basitliği hedefleyen bir arayüz. Gereksiz tuş fazlalığından kaçınan Sony, aynı zamanda Play Store'dan indirilebilecek çeşitli Sony uygulamalarıyla destekliyor. Bunların arasında cidden çok başarılı uygulamalar var. Özellikle Smart Connect'i Xperia kullanıcılarına tavsiye ediyorum.

4.55'lik Bravia, cam gibi

Ürürün ekranı 4.55 inç ve 1280 x 720 piksel çözünürlük sağlıyor. Bu büyüklükte bu ekran, 326 ppi değerine denk geliyor. 326 ppi da, herhangi bir şekilde piksel görmemenizi sağlıyor. Bravia Engine, her zamanki gibi harika bir iş çıkarıyor. Renklerin canlılığı gerçekten çok iyi. Aynı zamanda geniş bir ekranda böyle canlı görüntüler elde etmek, çektiğiniz veya indirdiğiniz fotoğraflara bakakalmanıza sebep oluyor.
Xperia S'teki hava boşluğunun sıfıra indirilmesi olayı, Xperia Ion'da da yer alıyor. Ekran ile ekranın önündeki cam arasında hava boşluğunu yok eden Sony, görüntülerin direk olarak cam üzerinde çıkması gibi bir görüntü oluşturuyor. Hoş görünmesi bir yana, güneşli havalarda telefonun ekranının görünmemesi gibi bir durumu da ortadan kaldırmayı başarmışlar. Xperia S'ten Sony, beri orta - üst seviye tüm telefonlarında güneş altındaki başarısını üst seviyede tutuyor.

12 megapiksellik kamera

Ürünün kamerası da yine Xperia S ile aynı. Bu kamera, açık havada gerçekten harika fotoğraflar çekebiliyor. Özellikle manzara fotoğraflarındaki başarısı ve sonrasında Bravia Engine'deki görünümü, görülmeye değer. HTC'lerdeki gibi hızlı çekim modu yok, HDR de yok. Bunların yerine Exmor R sensörü bulunuyor. Açıkçası "Hızlı çekim - HDR - Exmor R üçlüsünden hangisini tercih edersin?" diye sorsalar, düşünmeden Exmor R'yi seçerim. Zira hızlı çekim modu gereksiz fotoğraf kalabalığına sebep oluyor. HDR ise cep telefonlarında yeterince iyi performans sunamıyor. Exmor R ise karanlıkta, diğer telefonların hiç bir görüntü oluşturamadığı ışık altında en azından "belli" bir görüntü çıkarabiliyor ortaya.
1080p video kaydı alabilen kamera, titreme engelleme özelliği sayesinde daha az titremeye sebep oluyor. Tabii ki gerçek el kameralarındaki gibi harika bir sonuç elde edilemiyor fakat sonuç çok da kötü olmuyor. Cihazın ön tarafında 1.3 megapiksellik bir kamera daha bulunuyor ve bu kamera 720p video kaydı da alabiliyor.
Ürün, içerisinde Clear Bass eklentisi yüklü olarak geliyor. Walkman uygulaması, müzik keyfini en üst seviyede tutmak için tasarlanmış. Kullanımının rahat olmasının yanısıra, ses kalitesiyle de keyfinize keyif katıyor. Beraberinde gelen kulaklıkların, telefonla beraber gelen en iyi kulaklıklar olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Evet, Sensation XE'nin Beats kulaklıkları dahil. Dışarıdan gelen sesi büyük oranda kesiyor olması bir yana, bass kalitesi ciddi anlamda fark yaratıyor.

Oyunluk değil, kullanmalık

Xperia Ion, içerisinde yer alan donanım ile oyun oynamaktan ziyade günlük kullanımı hedefliyor. Çift çekirdekli Cortex A9 işlemci, 1.5 GHz hızında çalışıyor. GPU olarak ise Adreno 220 tercih edilmiş. RAM miktarı da 1 GB. Bu üçlü, Xperia S'in içerisindeki donanım ile bire bir aynı. Bu donanım, üst seviye grafiklere sahip 3 boyutlu oyunlarda "harika" denilebilecek bir performans sağlamıyor olsa da, ortalama her oyunu rahatlıkla çalıştırabilmekte. Cihaz, performansını daha çok arayüz için geliştirmiş. Menüler akıcı, geçişler iyi.
Xperia S'in en çok eleştirilen noktalarından biri olan microSD kart yuvasının bulunmaması olayı, Xperia Ion'da çözülmüş. 16 GB dahili belleğin yanında, kart yuvamız da yerini almış durumda. Xperia S'ten bir diğer farkı da 1900 mAh'lik bataryası. Ürün büyüyünce, 150 mAh daha güçlendirmiş Sony bataryayı. 1 günün biraz üzerinde kullanım sunan bu batarya, çok kısa bir süre içerisinde şarj olabiliyor.

Büyümüş Xperia S!

Evet. Xperia Ion için "Büyümüş Xperia S" diyebiliriz. Büyümeyle beraber yenilikler getiren Sony, bunların bir kısmında çuvallamış olsa da (önde yer alan dokunmatik tuşlar), genel anlamda hoş bir telefon elde etmiş. Eğer Xperia S'in özellikleri sizi tatmin ediyorsa ama "Daha büyük bir ekran olsun" diyorsanız, Xperia Ion'u rahatlıkla tercih edebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder